Büyüme Hormonu Eksikliği
Büyüme Hormonu Eksikliği Nedir?
Büyüme hormonu eksikliği, çocuğun normal şekilde büyümesi için yeterli büyüme hormonu üretmemesi durumudur. Büyüme hormonu, beynin alt kısmında, burun arkasında yer alan hipofiz bezinden üretilen hormonlardan biridir.
Büyüme Hormonu Eksikliği Ne Kadar Yaygındır?
Büyüme hormonu eksikliği her 3.000-10.000 çocuktan birinde görülmektedir.
Büyüme Hormonu Eksikliği Neden Olur?
Büyüme hormonu eksikliğinin birçok farklı nedeni vardır; bunların çoğu doğuştan gelir ancak yıllar içinde ortaya çıkabilir veya daha sonra gelişebilir. Doğuştan nedenler arasında hipofiz bezi ve çevresindeki yapıların genetik veya yapısal bozuklukları bulunur. Edinilmiş nedenler ise çok daha nadir olup kafa travması, enfeksiyon, tümör veya radyasyon gibi durumlara bağlı olabilir.
Büyüme Hormonu Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
Büyüme hormonu eksikliği olan çocuklar, genellikle akranlarına göre çok daha kısa olurlar vee zamanla bu fark daha da büyür.
Büyüme Hormonu Eksikliği Nasıl Teşhis Edilir?
Doktorunuzun ayrıntılı bir muayenesi (doğru bir yöntemle boy, kilo ölçümü ve ergenlik durumunun tespiti), kemik yaşı röntgeni (sol bilek röntgeni) ve çeşitli laboratuvar testleri (IGF1, IGFBP3 gibi) ile teşhis süreci başlar. Büyüme hormonu eksikliği, tek bir rastgele büyüme hormonu seviyesinin ölçümü ile teşhis edilemez çünkü büyüme hormonu vücutta dalgalanarak üretilir. Nihai olarak da, teşhis için genellikle büyüme hormonu uyarı testleri yapılır. Bu testte, çocuğunuzdan büyüme hormonu salınımını artıran ilaçlar verildikten sonra yaklaşık 2 saat boyunca, yarım saat ara ile kan örneği alınır. Çocuk bu uyarıdan sonra yeterli büyüme hormonu üretmezse, büyüme hormonu eksikliği tanısı konur. Tedavi düşünülürken, hipofiz bezini kontrol etmek veya beynin yapılarını değerlendirmek için beyin emar (MR) gibi ek testler yapılabilir.
Büyüme Hormonu Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?
Büyüme hormonu eksikliğinin tedavisi, rekombinant insan büyüme hormonu enjeksiyonu ile yani büyüme hormonu iğnesi ile yapılır. Bu iğne, her gün cilt altına yapılır. Çocuk endokrin doktoru ilacın dozunu çocuğun kilosuna göre belirler ve daha sonra doz, çocuğun büyüme temposu, ergenlik durumu ve kan testlerine göre ayarlanır. bağlıdır. Tedavi genellikle büyüme tamamlanana kadar sürdürülür.
Büyüme Hormonu Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?
Genel olarak, büyüme hormonu tedavisinin yan etkileri çok nadirdir. Tanımlanan yan etkiler arasında şiddetli baş ağrıları, kalça problemleri ve enjeksiyon bölgesindeki problemler bulunmaktadır. İz bırakmayı önlemek için enjeksiyonları farklı bölgelerde yapmalısınız. Ancak yan etkiler genellikle nadirdir.