Konjenital Hipotiroidi

Konjenital Hipotiroidi Nedir?

Hipotiroidi, tiroid bezinin yetersiz çalışması durumudur. Konjenital hipotiroidi, bir bebeğin normal miktarda tiroid hormonu üretme yeteneğine sahip olmadan doğması durumudur. Konjenital hipotiroidi, her 1.000-4.000 doğumda bir görülür. Tiroid hormonu, bebeğinizin beyin gelişimi ve büyümesi için önemlidir. Tedavi edilmemiş konjenital hipotiroidi, zeka geriliğine yol açabilir. Ancak, erken tanı ve tedavi ile bebeğiniz normal ve sağlıklı bir yaşam sürebilir.

Konjenital Hipotiroidi Neden Olur?

Konjenital hipotiroidi, genellikle tiroid bezinin düzgün gelişmemesi nedeniyle meydana gelir. Bu, bezin eksik olması, çok küçük olması veya boynun yanlış bir kısmına yerleşmesiyle olabilir. Bazen bez doğru şekilde oluşur ancak hormon üretimini düzgün yapamaz. Ayrıca, bazen tiroid, beyin alt kısmındaki hipofiz bezinden gelen, tiroid hormonunu üretmesi için gönderilen sinyali alamaz. Nadir durumlarda, hamilelik sırasında alınan ilaçlar neden açabilir, ancak bu durum çoğunlukla geçicidir.

Konjenital Hipotiroidinin Belirtileri ve Semptomları

Konjenital hipotiroidinin ilk hafta içinde fark edilen belirgin semptomları genellikle yoktur. Ancak, hipotiroidi şiddetli olduğunda ve özellikle tedavi edilmediğinde doğumdan sonra yetersiz beslenme, aşırı uyuma, zayıf ağlama, kabızlık ve sarılığın (ciltte sararma) uzun süre devam etmesi gibi durumlar görülebilir.

Konjenital Hipotiroidi Nasıl Teşhis Edilir?

Konjenital hipotiroidinin belirtileri ve semptomlar ile yeni doğan döneminde teşhis edilmesi zordur. Bu nedenle, ülkemizdeki tüm hastaneler, bebek hastaneden taburcu edilmeden önce topuktan alınan kan örnekleriyle bu hastalığı tarar. Bu işleme “yenidoğan taraması” denir. Topuk kanı değeri yüksek çıkan bebekler çocuk endokrin doktoruna yönlendirilmektedir. Bu durumda hiç vakit kaybetmeden çocuk endokrin hekimine başvurulmalıdır. Tedaviye başlamadan önce, çocuk endokrin doktorunuz konjenital hipotiroidi teşhisini doğrulamak için bebekten bir kan örneği alacaktır. Sebebi saptamaya yönelik deneyimli bir hekimin yapacağı ultrason oldukça önemlidir.

Konjenital Hipotiroidi Nasıl Tedavi Edilir?

Konjenital hipotiroidi, tiroid hormonu ilacı olan levotiroksin tabletleri ile tedavi edilir. Bebeğinize her gün tiroid hormonu vermek ve çocuk endokrin doktorunuza düzenli kontroller yaptırmak, bebeğinizin normal büyümesi ve beyin gelişiminin sağlanmasına yardımcı olacaktır. Bebeğinizin endokrin doktoru, büyüdükçe ilacın dozunu doğru şekilde ayarlamak için periyodik olarak tiroid fonksiyon testleri yapacaktır.